Ce este ecografia fetală și care sunt avantajele și limitările ei
Ce înseamnă ecografie sau morfologie fetală?
Ecografia fetală este o tehnică de imagistică medicală care se bazează pe utilizarea ultrasunetelor (unde acustice de înaltă frecvență) în obținerea imaginii fetale. Acest examen se mai numește și morfologie fetală deoarece permite examinarea morfologiei segmentelor fetale, pol cefalic, torace, abdomen, coloana vertebrală și membre. Într-o sarcină normală se fac trei morfologii fetale conform unui protocol de morfologie fetala standardizat.
Ce sunt ultrasunetele?
Ultrasunetele sunt unde acustice de înaltă frecvență (vibrații sonore ce depășesc 20.000 Hertz), care nu sunt percepute de urechea umană. Utilizarea ultrasunetelor în medicină se bazează pe efectul radar. Ultrasunetele emise (de sondă) sunt reflectate de organele/țesuturile biologice pe care le străbat în funcție de structura (densitatea) acestora. Undele reflectate sunt captate de aceiași sondă, semnalul acustic este transformat în semnal electric, care în final este afișat (pe monitorul ecografului) ca o imagine a organului examinat. Imaginea reprezintă secțiuni („instantanee”) din organul examinat. Pe imaginea obținută se studiază structura organului și se fac măsurătorile necesare.
Cum se desfășoară ecografia fetală?
Ecografia fetală se desfășoară într-o cameră semiobscură. În aceste condiții se vizualizează mai bine imaginea ecografică.
Pentru realizarea examenului ecografic, pacienta se culcă pe o canapea medicală, în decubit dorsal (pe spate). Pe burtă se aplică un gel special care facilitează contactul dintre sonda ecografică și tegumente. Acest gel are și proprietăți antiseptice. Examinarea se realizează cu o sondă abdominală, care este deplasată pe suprafața abdomenului gravidei în funcție de poziția fetală.
În primul trimestru de sarcină ecografia se poate face și pe cale endovaginală, iar pentru acest examen se folosește o sondă special adaptată modului de examinare, numită sondă endovaginală.
Ecografia fetală necesită din partea ecografistului o concentrare și o vigilență maximă, motiv pentru care toate discuțiile se țin doar după terminarea examenului ecografic. La examen poate asista doar soțul gravidei. Pe toată durata examenului telefoanele mobile vor fi închise.
Durata medie a unei ecografii fetale (normale) este de 20-30 minute. În cazurile cu malformații fetale sau alte probleme obstetricale examenul poate dura și mai mult.
Ecografia fetală este sigură pentru făt?
Experimental s-a demonstrat că la traversarea țesuturilor biologice, în cazul în care puterea lor depășește un prag limită, ultrasunetele pot avea efecte nocive asupra acestora, exprimate prin efectele termice și mecanice. Fenomenul termic se manifestă prin încălzirea țesuturilor în urma absorbției energiei ultrasunetelor. Efectul este cu atât mai important cu cât țesuturile absorb mai multă energie. Efectul mecanic, numit cavitație, constă în formarea în interiorul țesuturilor a bulelor de gaz sau de vapori sub acțiunea variațiilor de presiune ale undei ultrasonice, iar implozia violentă a acestora pot provoca destrucții tisulare.
Ecografia medicală folosește ultrasunete cu intensitate redusă care sunt lipsite de efectele adverse ale ultrasunetelor asupra țesuturilor biologice.
Totuși, toate forurile internaționale de ecografie în obstetrică recomandă prudență în folosirea acestei metode de examinare. O ecografie fetală se face doar în interes medical. La fiecare examen ecografic va fi respectat principiul ALARA – As Low As Reasonably Achievable, în traducere însemnând să faci un diagnostic ecografic cât mai exact cu o expunere a fătului la ultrasunete cât mai mică. În consecinţă, nu se recomandă efectuarea ecografiilor fetale doar pentru precizarea sexului fetal, efectuarea unor poze sau a înregistrărilor video, sau în scopuri comerciale. Ecografia fetală este un act medical.
Beneficiile și limitele ecografiei fetale
Examenul ecografic are drept scop urmărirea derulării în siguranță a sarcinii şi de a identifica eventualele malformații fetale. Dacă este suspectată sau diagnosticată o anomalie fetală, de regulă, se solicită și părerea unui centru specializat în diagnostic prenatal. De asemenea, pot fi recomandate și investigații suplimentare (teste genetice, testul TORCH sau altele).
Pentru unele malformații fetale, cele incurabile și incompatibile cu viața sau cu un prognostic vital sumbru, Comisia de Etica Medicala poate recomanda avortul terapeutic. Din considerente etice, avortul terapeutic se practică până la vârsta de 24 săptămâni de sarcină, vârstă până la care fătul este neviabil.
În cazul malformațiilor fetale curabile sau neletale, compatibile cu viaţa, ecografia fetală permite o mai bună supraveghere atât a sarcinii, cât și a fătului afectat prin stabilirea momentului nașterii și centrului medical specializat unde va naște gravida. În acest centru medical nou-născutul va primi asistența medicală specializată.
Totuși, în ciuda îmbunătățirii performanțelor tehnice ale aparatelor ecografice din ultimele decenii, ecografia fetală, ca oricare examen imagistic, nu oferă o garanție de 100% pentru diagnosticul ecografic prenatal al tuturor anomaliilor fetale.
Sunt accesibile diagnosticului ecografic prenatal doar malformațiile fetale care au o expresie imagistică, ecografică, la momentul examinării, cu condiția ca segmentul fetal afectat sa fie examinat în condiții optime. Condițiile de examinare depind de calitatea peretelui abdominal al gravidei (obezitate, perete abdominal cicatricial), de poziția fetală și de cantitatea lichidului amniotic (oligoamnios-lichid amniotic în cantitate redusă; polihidramnios-lichid amniotic în exces).
Este important de menționat că natura și originea exactă a unor anomalii fetale nu pot fi întotdeauna identificate prin ecografie și prognosticul fetal sau neonatal nu pot fi stabilite prenatal. Prin urmare, ecografia fetală poate fi sursă de anxietate pentru părinți. Însă aceste dezavantaje sunt mult mai mici în comparație cu beneficiile medicale așteptate.
Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la numărul de telefon 0735 867 886 sau prin email la adresa secretariat@driliev.ro.