Cum sa asociezi vinul cu mancarea?

Cum sa asociezi vinul cu mancarea?

Cum sa asociezi vinul cu mancarea?

Asocierea vinului cu mancarea este prima conditie pentru a te bucura de o masa delicioasa alaturi de prieteni sau familie. Daca este ales corect, intotdeauna va pune in evidenta un fel de mancare, transformandu-l intr-o adevarata experienta culinara. Vinul poate fi considerat un condiment, poate potenta aromele sau poate afecta gustul unui preparat daca nu este potrivit. Nu trebuie sa fii somelier, ci doar sa respecti cateva reguli simple pentru a te asigura ca faci alegerea perfecta.

Cum alegi vinul potrivit?

  1. Dupa culoare

Cel mai simplu mod de asociere este prin culoare. Vinurile rosii se potrivesc preparatelor din carne rosie si cu sosuri de culoare inchisa. Vinurile albe insotesc carnea alba de pasare, pestele sau fructele de mare, fiind apreciate pentru rafinamentul lor.

  1. Densitatea vinului

Densitatea sau corpolenta vinului este una dintre cele mai importante caracteristici care trebuie urmate pentru un pairing corect. Acest criteriu reprezinta continutul de alcool, concentratia aromelor si buchetului. Ca regula generala, felurile de mancare mai rafinate se servesc cu vinuri mai usoare, iar cele bogate in grasimi cu vinuri mai puternice. Un truc pentru a identifica un vin corpolent este sa observi daca lasa pe pahar urme asemanatoare unor ,,lacrimi’’.

  1. Aroma

Aromele vinului sunt acele miresme subtile dulci, de fructe sau de condimente, care pot fi imediat mirosite prin rotirea vinului in pahar. De cele mai multe ori, aromele vinului sunt in acord cu preparatul, insa se pot alege si in contrast cu acesta pentru cei care doresc sa experimenteze.

  1. Tara de provenienta

Te poti ghida in alegerea unui vin dupa tara de provenienta. Daca urmeaza sa savurezi un preparat traditional, este bine sa il asociezi cu un vin specific zonei. Cu siguranta la o portie de paste poti alege cu incredere un vin italian, iar pentru o paella, un sortiment de vin din Spania se va potrivi de minune. In Romania se produc vinuri din soiuri precum: Feteasca Alba, Neagra si Regala, Grasa de Cotnari sau Tamaioasa Romaneasca. Mancarea noastra traditionala este de cele mai multe ori bogata in grasimi. De aceea, vinurile potrivite sunt cele cu taninuri puternice.

Asocierea vinului cu desertul

Nu multe persoane aleg sa savureze un pahar de vin la desert. Acest lucru se intampla deoarece multe deserturi sunt foarte dulci, si daca vinul nu este ales corect, acesta va avea un gust foarte amar. In general, cele mai potrivite vinuri sunt cele albe sau rose, dulci sau demidulci. Cu siguranta in gama de vinuri rose de la bauturialcoolice.ro vei gasi varianta potrivita pentru desertul preferat. O alta alegere buna pentru un desert este un pahar de vin spumant. In cazul unui tiramisu sau a altui desert pe baza de ciocolata poti alege un vin rosu dulce sau demidulce.

Acum ca ai aflat care sunt criteriile de care sa tii cont, cu siguranta te vei putea bucura de un vin bun la orice fel de mancare. Cel mai important este sa experimentezi si sa-ti descoperi preferintele. Fiecare sticla de vin are ceva deosebit si poate reactiona altfel cu gustul unui preparat culinar. Ales cu atentie, vinul iti va incanta papilele gustative. Asadar, care este vinul tau preferat?

Sursa foto: unsplash.com