Cum ar trebui sa fie de fapt dormitorul pentru a fi confortabil?
Intelegem prin dormitor spatiul sau camera unei case special concepute pentru restul unuia sau mai multora dintre locuitorii sai. Dormitorul este, de asemenea, unul dintre singurele spatii in care ideea de intimitate este implicita in comparatie cu alte spatii de uz comun, cum ar fi bucataria, baia sau sufrageria.
Din acest motiv, fiecare persoana isi decoreaza, asambleaza si comanda dormitorul in functie de preferintele personale, putand sa difere foarte mult stilul dintre membrii aceleiasi familii, mai ales daca vorbim despre oameni din generatii diferite (cum ar fi bunici, parinti sau copii), precum si in ceea ce priveste sexulsau numarul de persoane care il folosesc.
Unul dintre cele mai definitorii elemente atunci cand vine vorba de caracterizarea unui dormitor este, fara indoiala, patul. Acest element de mobilier este ceea ce da entitate dormitorului, deoarece activitatea principala care urmeaza sa fie efectuata in el va fi sa dormi, desi acest lucru este de obicei insotit de alte sarcini, cum ar fi studiul, munca si recreerea.
Dormitorul este apoi completat de alte mobilier, cum ar fi birouri si scaune, mese luminoase, dulapuri si dulapuri, obiecte electronice, cum ar fi computerul, televiziunea, radioul si sistemul muzical etc.
In acelasi timp, decorarea unui dormitor poate fi stabilita din culorile peretilor, tesaturilor, prezenta sau nu a covoarelor, tipul de mobilier si alte elemente decorative, cum ar fi picturi, postere, desene, memorii, animale umplute etc.
Este important ca atunci cand se proiecteaza si se organizeaza un dormitor sa se tina cont de cateva elemente de baza. In primul rand, dormitorul trebuie sa aiba o dimensiune adecvata: nu ar trebui sa fie foarte mic (deoarece ar putea genera un sentiment de sufocare), dar nu prea mare (deoarece acest lucru poate genera in acelasi timp gol). Iluminatul si ventilatia mediului inconjurator sunt elemente esentiale atunci cand vine vorba de obtinerea confortului si relaxarii.
In cele din urma, amenajarea mobilierului si cea mai buna utilizare a spatiului vor permite valorificarea la maximum a caracteristicilor arhitecturale ale mediului, generand mai mult spatiu in cazul in care sunt limitate sau ocupa spatiile goale. Poti folosi aici inclusiv o cuvertura draperie care sa dea un aspect mai bun spatiului.
Televizor in dormitor, da sau nu?
Stiai ca vizionarea tv inainte de culcare in mod regulat intarzie inceperea odihnei? Expertii recomanda impotriva utilizarii sale in dormitor.
Esti unul dintre cei care au un televizor in dormitor si, in plus, iti place sa iti iei mobilul, „tableta” si orice dispozitiv cu ecran pentru a te „distra putin”? Poate parea un „lucru obisnuit ” pentru tine, dar nu nu e deloc asa. Acele tehnologii nu numai ca iti dezvaluie, ci si iti distrug ochii. Acest lucru este confirmat de psihologii care sunt experti in odihna: daca ai un televizor in camera in care vei dormi, nu vei mai avea conditii optime pentru o buna calitate a somnului.
In Romania este destul de comun sa ai televizor in dormitor, dar tinand cont de faptul ca utilizarea obisnuita a acestei camere este destinata in principal odihnei si somnului, nu este recomandabil sa ai acest element care distrage atentia atat de absorbant.
De ce sunt importante lenjeriile de pat?
Ne petrecem aproximativ o treime din viata dormind. Desi aceasta statistica poate parea deprimanta pentru unii, somnul este esential pentru mentinerea sanatatii, bunastarii si functiei generale.
Somnul afecteaza fiecare organ al corpului, nu doar creierul. Somnul ne restabileste nivelul de energie si este, de asemenea, un moment pentru vindecarea corpului. Pielea noastra se reface, de asemenea, in timpul somnului, reconstruind si reparand daunele.
Daca ne petrecem o treime din viata in contact cu fata de perna, este evident ca tesatura pe care o alegem pentru fata de perna este importanta. De fapt, alegerea gresita a fetei de perna pentru pielea predispusa la acnee poate duce la mai multe eruptii, ca sa nu mai vorbim de riduri. Continuati sa cititi pentru a afla diferitele tipuri de tesaturi folosite in lenjeria de pat, ce textile specifice va pot aduce beneficii pielii, de ce este importanta tesatura pentru fete de perna si care credem ca este cea mai buna fata de perna pentru piele si par.
Tesaturile naturale, cum ar fi bumbacul, flanela si inul, sunt tesaturi moi, extrem de absorbante. Bumbacul, de exemplu, are capacitatea de a absorbi pana la 27 de ori greutatea sa in apa si de a se tine de el. Acest lucru se datoreaza faptului ca bumbacul este compus in cea mai mare parte din celuloza, o polizaharida hidrofila (iubitoare de apa).
In timp ce tesaturile foarte absorbante sunt utile pentru prosoapele de baie, aceste tesaturi naturale ar putea fi unele dintre cele mai proaste de folosit pentru asternutul tau. Corpul nostru pierde in mod natural umiditatea si uleiurile pe masura ce dormim, care ajung sa fie absorbite in fata noastra de perna. Acest lucru provoaca frecare si pielea noastra se lipeste de material, ceea ce poate duce la cute si, in timp, mai multe linii si riduri. De asemenea, acumularea de transpiratie si ulei in tesatura poate provoca sau agrava acneea.