Rolul sportului in bunastarea sociala

Rolul sportului in bunastarea sociala

Rolul sportului in bunastarea sociala

Pe langa faptul ca ofera multiple beneficii fizice si psihologice, sportul este un instrument puternic pentru transformarea sociala si o activitate formativa. Sportul joaca un rol important ca promotor al integrarii sociale si al dezvoltarii economice in diferite contexte geografice, culturale si politice. Este un instrument puternic de consolidare a legaturilor si relatiilor sociale si de promovare a idealurilor de pace, fraternitate, solidaritate, toleranta si justitie.

Cu toate acestea, aceste capacitati si-au pierdut puterea din cauza obsesiei actuale a cluburilor si a unor sportivi de a obtine doar rezultate pozitive. Chiar si atunci cand acest lucru ii motiveaza sa comita infractiuni si inselaciuni; exista, de exemplu, cazul dopajului. Acest lucru a dus la devalorizarea dezvoltarii practicii sportive.

Confruntate cu aceasta situatie, organizatiile din sectorul sportiv si din industrie trebuie sa depuna eforturi pentru a atinge obiectivul de a recupera valoarea sociala a sportului. In acest scop, ei trebuie sa stabileasca masuri care sa sublinieze efectele pe care aceasta activitate le poate provoca asupra formelor de viata umana, precum si impactul sau cultural si rolul sau ca instrument de educatie.

De exemplu, din punct de vedere social, sportul faciliteaza relatiile sociale, canalizeaza nevoia de confruntare si agresivitate si stimuleaza sensibilitatea si creativitatea. In plus, ofera o contributie la imbunatatirea climatului social si incurajeaza participarea sociala, eliminand barierele de clasa. Pe de alta parte, sportul functioneaza si ca un instrument de integrare sociala. De exemplu, permite persoanelor cu dizabilitati fizice si senzoriale sa participe la competitii la nivel inalt, cum ar fi Jocurile Paralimpice. Citeste recomandari pentru alimentatia sportivilor.

Un alt aspect care ar trebui sa aiba un sprijin mai mare din partea industriei sportive este natura formativa a sportului. Invatarea infrangerii, cautarea imbunatatirii, disciplina in echipa, perseverenta sau rigoarea formarii sunt factori strict educationali care se gasesc in sport si care pot fi transferati in societate.

Pe langa faptul ca este un fenomen popular la nivel mondial, sportul este o activitate care influenteaza procesele de socializare si exprima valori diferite. Are puterea de a uni oamenii indiferent de varsta, etnie, mediu social si clasa economica. Din acest motiv, industria sportului ar trebui sa reflecteze asupra utilizarii pe care o ofera acestei activitati si sa profite de avantajele sale pentru dezvoltarea si bunastarea societatii.

Practica obisnuita a activitatilor sportive este unul dintre pilonii fundamentali in viata de zi cu zi a oricui doreste sa ramana sanatos.

Relatia directa dintre o viata sedentara si probleme de sanatate este doar indicatorul ideal pentru a comenta importanta activitatii fizice si a sportului. Este educativ, recreativ, sanatos si, in unele cazuri, rentabil.

De la existenta fiintei umane, sportul intr-un fel sau altul a fost legat de evolutia sa. Fiinta umana a incercat intotdeauna sa se perfectioneze fizic, cautand modul de a efectua activitati fizice care, de acum mii de ani, se traduc in discipline care necesita activitate fizica.

Copiii sunt educati de la o varsta frageda cu privire la importanta activitatii fizice, dar intotdeauna din respect si cordialitate, deoarece fiinta umana este competitiva prin natura sa.