Adolescenta este o perioada incarcata de schimbari fizice, psihice si emotionale ce se pot dovedi coplesitoare, testand atat limitele copilului, cat si pe cele ale parintelui. Intelegerea imaginii de ansamblu si a trairilor adolescentului este esentiala pentru a-i putea fi alaturi in aceasta perioada de tranzitie catre viata de adult. Citeste in continuare si afla ce poti face pentru a gestiona cat mai bine schimbarile din viata copilului tau!
Informeaza-te!
Cu cat intelegi mai bine procesul prin care trece copilul tau, cu atat vei putea gasi modalitati mai sanatoase prin care sa ii fii alaturi. Alege-ti cu grija sursele din care te informezi si nu ezita sa apelezi la ajutorul unui specialist (de exemplu la serviciile psihologice)! Consultarea unei persoane cu o formare adecvata cu privire la comportamentul copiilor te poate ajuta sa ii oferi suportul de care are nevoie.
De asemenea, apeleaza cu incredere la medic pentru a obtine informatii despre schimbarile fiziologice prin care va trece copilul tau. Medicul iti poate explica ce modificari se numara printre primele semne ale pubertatii la baieti sau te poate ajuta sa-i explici pe indelete fiicei tale care sunt etapele ciclului menstrual.
Tinteste echilibrul!
Unii parinti pot simti ca pierd controlul atunci cand comportamentul adolescentului incepe sa se schimbe si incep sa apeleze la masuri drastice. La polul opus, alti parinti evita orice conflict pentru a nu determina copilul sa se indeparteze.
Pentru a construi o relatie sanatoasa cu adolescentul tau si a stabili limite adecvate astfel incat sa oferi o buna educatie, este important sa gasesti un echilibru intre ascultare si libertate. Concentreaza-te pe valorile fundamentale ale familiei si ai grija sa i le comunici nu doar prin cuvinte, ci si prin actiuni! Atat copiii, cat si adolescentii au nevoie de un exemplu in viata lor, iar in acest fel le poti oferi o fundatie solida.
Nu ignora viciile!
In timpul adolescentei, contextul social este intr-o continua schimbare, iar copilul tau cunoaste din ce in ce mai multi oameni. Presiunea grupului se poate dovedi o influenta nefasta, iar astazi viciile au devenit din ce in ce mai accesibile.
Daca suspectezi consumul de tutun, alcool sau alte substante, nu ignora acest aspect, indiferent de modul in care aceste lucruri erau vazute sau traite in perioada adolescentei tale. Consumul acestor substante este asociat cu efecte negative asupra sanatatii copilului tau si este important sa te implici inca de la inceput in gestionarea acestor situatii.
In concluzie, perioada adolescentei se poate dovedi o adevarata provocare pentru parinti. Copilul trece printr-o multitudine de schimbari, iar modul in care reusesti sa ii fii aproape in aceasta perioada are un impact important atat asupra relatiei voastre, cat si asupra dezvoltarii sale. Nu ezita sa apelezi la ajutorul unor persoane specializate pentru a-i oferi copilului tau cel mai bun sprijin!