3 Cărți de Parenting pe care orice părinte trebuie să le citească
Cărți de Parenting: 3 recomandări utile oricărui părinte
Meseria de părinte necesită, ca orice altă meserie, fie ea nerecunoscută oficial dar practicată de majoritatea populației adulte, multă pregătire. În afară de pregătirea efectuată la fața locului, cu copilul în brațe, astăzi există multe surse de informare pentru viitorii și actualii părinți.
De ce este necesar să citim cărți despre creșterea și educarea copilului?
Pe lângă informațiile utile referitoare la îngrijirea sugarului și nevoile copilului mic, cărțile de parenting sunt o sursă importantă de informații adaptate lumii contemporane. Ele reflectă diversitatea de stiluri de parenting din ziua de azi, problemele întâlnite pe parcursul adaptării la viața de părinte și soluții la cele mai comune probleme.
-
Mama și copilul (autori: Emil Căpraru și Herta Căpraru)
Este o carte cu și despre sarcină, naștere, lăuzie, îngrijirea sugarului și evoluția copilului mic. Adresată inclusiv medicilor pediatri, asistenților medicali, moașelor și publicului larg, cartea cuprinde informații esențiale referitoare la ce trebuie să facem pentru ca cel mic să fie bine îngrijit, reperele de dezvoltare ale unui sugar, alăptarea și hrănirea acestuia, modul de schimbare a scutecului, îmbăierea și îngrijirea acestuia.
Este o carte absolut necesară pentru cei care devin părinți pentru prima dată. Volumul descrie din punct de vedere medical, pe înțelesul tuturor, cum să trecem printr-o perioadă de schimbări maxime în organism, care se suprapune cu responsabilitatea creșterii unei ființe umane complet dependente de adult.
-
O să te țin în brațe cât vrei și și încă o secundă (autor: Ioana-Chicet Macoveiciuc)
Cartea împletește într-un mod echilibrat și actual aspecte foarte importante pentru viitoarea mamă. Autoarea menționează atât aspecte obiective (obiecte esențiale pentru bagajul pentru spital, aspecte legate atât de nașterea naturală cât și de nașterea prin cezariană) dar și aspecte subiective (educarea cu blândețe a copilului, ținând cont de personalitatea lui dar și ne propriile nevoi). Cartea nu se rezumă doar la îngrijirea celui mic, ci descrie transformările interioare ale femeii devenită mamă, precum și dinamica unui cuplu în viața căruia au apărut copiii.
-
Unde mergem, tati? (autor Jean-Louis Fournier)
Romanul este confesiunea unui tată ai cărui fii (ambii) au handicap grav cauzat de o maladie genetică. Aceștia sunt complet dependenți de părinți chiar și la vârste înaintate. Autorul descrie într-un mod foarte original felul în care se comportă copiii săi cu dizabilități, precum și sentimentele personale cauzate rolul de tată de copii cu handicap.
Chiar dacă nu treceți printr-o asemenea situație, romanul este indicat pentru a înțelege trările adulților cu copii cu dizabilități, cât și pentru stilul plăcut al autorului. Ușor de citit dar plină de adevăruri dureroase, romanul este un suport moral deosebit pentru toți părinții.
Deși există nenumărate surse online și offline referitoare la creșterea, îngrijirea și educarea copiilor, cel mai important aspect rămâne grija pentru sănătatea și siguranța copiilor. Deși suntem liberi să citim și să comunicăm despre experiența noastră ca părinți, este necesar să selectăm surse de informații serioase și să apelăm la ajutor specializat atunci când problemele nu pot fi rezolvate în cadrul familial.
Indiferent ce citim, auzim sau vedem în jur referitor la creșterea copiilor, trebuie să ținem minte un singur lucru: copilul nostru este nu doar cel mai frumos, ci și unic. Problemele sale nu vor fi niciodată identice cu problemele altor copii. El are dreptul și va avea reacții neașteptate la anumite situații. El, Copilul, va învăța unele lucruri mai ușor și altele mai greu. Va fi uneori în urma colegilor în ce privește anumite abilități și va străluci exact când te aștepți mai puțin.
Pentru că este unic și original, copilul trebuie tratat într-un mod personalizat, adaptat personalității și nevoilor sale. Putem citi și asculta alți părinți în ceea ce privește problemele de parenting, dar nu vom afla o rețetă pentru a ne crește proprii copii. Nici noi, ca părinți, nu suntem identici cu alți părinți, așa că nu putem cere copiilor să se înscrie perfect în tiparele de dezvoltare, creștere sau educație. Ceea ce pe alți copii îi mulțumește, pe copilul nostru îl poate plictisi sau obosi.
Tocmai pentru că suntem personalități originale, relația noastră cu copilul va avea parte de suprize, situații neașteptate, imprevizibile, hopuri și emoții foarte puternice. Putem învăța multe din cărți, din mediul online și de la ceilalți părinți, dar cheia unei relații pline de satisfacție de ambele părți este petrecerea unui timp de calitate alături de copil.
Deși importante pentru a fi un părinte priceput, informațiile nu ne vor transforma într-un părinte bun pentru copilul nostru. Pentru a avea succes în meseria de părinte, trebuie să ne implicăm în relația cu copilul nostru, să-i recunoaștem limitele și succesele, să-i fim alături la bine și la greu și să ne bucurăm împreună de această etapă extraordinară din viața noastră de adult.
Autor: Ioana Sip