Electromiografia – Ce presupune aceasta procedura medicala si care sunt beneficiile acesteia
De-a lungul timpului medicina a dezvoltat diferite abordari si proceduri care au rolul de a oferi diagnostice cu o exactitate cat mai mare, in fiecare ramura medicala. In cazul neurologiei, pentru pacientii care au nevoie de evaluarea sistemului muscular si nervos, medicii neurologi apeleaza la electromiografie (EMG).
Discutam despre o procedura realizata intotdeauna sub indrumarea si supravegherea unui medic specializat si cu pregatire in domeniul neurologiei. Contributia pe care o aduce procedura de electromiografie (EMG) vizeaza facilitarea stabilirii unui diagnostic pentru afectiunile sistemul neuro-muscular. Este o procedura care vine sa completeze examenul clinic pentru evaluarea diagnosticului in faza incipienta.
Cele mai importante avantaje ale electromiografiei
Decizia de a aplica electromiografia de catre mediul specialist pentru a evalua starea de sanatate a nervilor si a muschilor se bazeaza pe anumite avantaje ale acestei proceduri. Primul avantaj este dat de precizia foarte mare in evaluarea pacientilor care sufera de neuropatie periferica si care se manifesta prin paralizii la nivelul nervilor periferici.
Datorita faptului ca nervii periferici sunt foarte importanti pentru transportul informatiilor de la sistemul nervos central catre diferite zone ale corpului, neuropatia periferica poate afecta mare parte a organismului. In cazul simptomelor precum slabiciune, amorteli sau dureri ale membrelor, de multe ori este folosita electromiografia pentru stabilirea unui diagnostic cat mai precis.
Un al doilea avantaj al electromiografiei este dat de contribuia avuta in evaluarea unor afectiuni musculare. Prin electromiografie (EMG), medicul neurolog evalueaza muschii si nervii periferici care interactioneaza cu sistemul muscular. Aceasta evaluare poate semnala diferente in musculatura membrelor si poate pune diagnosticul pentru eventuale afectiuni neuro-musculare, asa cum este botulismul, distonia musculara, miastenia gravis sau scleroza laterala amiotrofica.
Lista avantajelor pe care procedura de EMG le propune include si stabilirea facila a diagnosticului in alte tulburari ale sistemului neuro-muscular, dupa cum urmeaza: sindromul de canal carpian, neuropatia nervului facial, poliomelita si hernia de disc.
Exista riscuri cu privire la procedura de electromiografie?
Daca urmeaza sa te prezinti la medicul specialist pentru examinarea electromiografica, este important sa stii ca vorbim despre o procedura minim invaziva. Singurul lucru care se resimte pe durata procedurii este un disconfort minim, care se manifesta sub forma unei usoare dureri musculare in primele zile dupa finalizarea procedurii. In anumite cazuri putem vorbi si despre aparitia unor usoare sangerari la examinarea cu acul de tip electrod, insa este o sangerare minima.
Pentru unii pacienti este posibila aparitia unui hematom local, acesta fiind rezultatul sangerarii unor vase mari de sange. Ceea ce trebuie punctat in cazul acestor riscuri care sunt amintite pentru procedura de electromiografie (EMG) este ca vorbim despre riscuri minore. Procedura este de fiecare data efectuata la recomandarea si sub supravegherea unui medic specialist. Prin urmare, nu exista motive de ingrijorare pentru pacientii care se vor prezenta pentru efectuarea acestei proceduri.
Centrul medical Pro Memoria pune la dispozitie medici specialisti si echipamente profesionale pentru efectuarea electromiografiei. Pentru investigatii complete in domeniul neurologiei sau pentru consultatii de specialitate, poti gasi toate informatiile de care ai nevoie pe www.pro-memoria.ro.