Efectele pozitive ale desenului si picturii pentru copii!
Dupa cum bine stim cu totii, copiilor le place sa exploreze si le place sa fie implicati in tot felul de activitati. Le place sa se joace, si le place sa deseneze, le place sa asculte muzica si sa faca o multime de lucruri interesante.
Odata cu trecerea timpului, de la cativa anisori, parintii pot alege sa le cumpere creioane mecanice, dar si carti de colorat, pentru a-i lasa pe acestia sa deseneze. Cand vor mai creste, parintii le vor putea achizitiona de-asemenea creioane mecanice si caiete de desen sau blocuri de desen astfel incat acestia sa isi petreaca timpul liber desenand.
Trebuie sa recunoastem faptul ca din ce in ce mai multi parinti le dau acum tabletele si smartphone-urile celor mici. Ei bine, parintii ar trebui sa se gandeasca la faptul ca decat sa le ofere aceste gadgeturi celor mici, mai bine s-ar gandi sa le ofere caiete si blocuri de desen alaturi de creioane mecanice.
Desenul si pictura pentru copii vin la pachet cu un numar impresionant de beneficii. In continuarea acestui articol, am decis sa va prezentam unele dintre cele mai importante astfel de avantaje si beneficii.
Tocmai de aceea, indiferent de faptul ca aveti copii mici sau ca urmeaza sa deveniti parinti, sau chiar si daca doriti sa deveniti parinti peste 2-3 ani sau chiar mai tarziu, este recomandat sa cititi acest articol pana la final.
Iata asadar care sunt cateva dintre efectele pozitive ale deseneului si ale picturii pentru copii, si de ce trebuie sa va incurajati copiii sa faca astfel de activitati.
Intre 12 si 18 luni, un copil mic poate tine un creion in mana. Si apoi incepe automat sa deseneze tot ceea ce se afla in jurul lui. Aceasta activitate ii va permite copilului sa-si dezvolte abilitatile motorii, si in special, sa invete sa-si stapaneasca gesturile si sa isi coordoneze mai bine miscarile. Descopera materiale si are parte de noi experiente senzoriale.
Apoi, de la varsta de 2 ani, putem incepe cu adevarat sa vorbim despre desen! Copilul nu doar murdareste suprafetele din jur atunci cand are la indemana creioanele mecanice. Liniile sale devin din ce in ce mai precise.
S-a obisnuit sa deseneze de la stanga la dreapta, desigur. Copilul si-a dezvoltat muschii si vederea. De asemenea, este capabil sa-si vada si sa prevada actiunile sale prin vedere.
Ceea ce nu a fost un desen intentionat la inceput se transforma intr-unul la aproximativ 4 ani. In acest moment, copilul incepe sa doreasca sa reprezinte lucruri pe care le cunoaste prin desenele sale. Apoi deseneaza forme si incepe sa descrie oameni in imaginile sale. Adesea copiii deseneaza apoi fete sau autoportrete.
In anii de gradinita vedem clar cum se dezvolta desenele copiilor. Copilul va invata apoi pas cu pas cum sa deseneze personaje mai realist. De multe ori, copiii incep prin a desena figuri geometrice, cum ar fi cercuri, ovale, patrate, dreptunghiuri si chiar hexagoane (fara a sti neaparat ce au desenat).
Asadar, desenul este o activitate care incurajeaza multe lucruri:
Dezvoltare cognitiva
Copilul isi foloseste cunostintele pentru a crea desene. Aceasta activitate afecteaza creierul celui mic si stimuleaza puterea de observare.
Dezvoltarea coordonarii miscarilor mainilor
Prin desenarea formelor geometrice, copilul incepe sa-si controleze miscarile mainilor. Acum poate trasa linii orizontale si verticale si se poate opri atunci cand se obtine rezultatul dorit.
Acest lucru era imposibil pentru micutii care isi misca mainile mai mult in mod arbitrar decat in mod deliberat, fara a tine cont de limitele unei foi de hartie goale.
Imbunatatirea abilitatilor motorii fine
Mai tarziu copilul invata sa deseneze elemente din ce in ce mai detaliate pe suprafete mai mici. Copilul se poate limita acum la o zona mai mica si poate produce forme mai complicate.
Reflectarea propriului caracter
Copilul se exprima prin desen. Incearca de la sine. Veti observa multe variatii in creatiile copilului: linii puternice atunci cand sunt furiosi si linii mai usoare atunci cand sunt intr-o dispozitie mai buna.
In plus, va invata rabdarea pentru a desena exact ceea ce are in minte. Uneori este nevoie de o doza suplimentara de efort si concentrare.
Dezvoltarea unui simt artistic si al creativitatii
Exista o multime de posibilitati pentru imaginatie atunci cand deseneaza. Nu numai pentru a reprezenta personajele si obiectele la alegere, ci si pentru a verbaliza ceea ce a fost creat.
Desenele pentru copii servesc astfel ca suport pentru povesti. Ati intrebat vreodata un copil ce a desenat? De regula, copiii cu greu pot fi opriti in povestirea lor. Acelasi desen poate avea multe interpretari diferite. Acesta este modul in care copiii isi dezvolta latura creativa.
Exprimarea emotiilor
Desenul ii permite de asemenea copilului, sa se exprime diferit decat prin limbajul pur. Creatiile sale reflecta emotiile si starea sa mentala. Alegerea culorilor este un element revelator. Chiar si bebelusii pot fi mici artisti care se exprima prin munca lor.