Diverse tipuri de pornire a motorului electric trifazat: avantaje si dezavantaje
De ce e nevoie sa te interesezi de diferitele proceduri de pornire a motorului? Scopul este in primul rand acela de a cauta un start mai putin brusc (pentru a proteja motorul) si de a limita intrarile de curent (pentru a evita caderile de tensiune).
Iata un scurt rezumat al principalelor tipuri de pornire a motoarelor trifazate.
Start direct
Cea mai simpla metoda de pornire, pornirea directa permite pornirea intr-un singur pas. Statorul se conecteaza direct la retea. Pornirea directa are multe avantaje: este usor de configurat, are un cuplu de pornire bun si permite pornirea rapida a motorului.
Problema cu pornirea directa este ca prin aceasta rezulta un consum puternic de curent (ceea ce nu este de dorit pentru dispozitivele conectate la aceeasi linie cu motorul) si pornire brusca (ceea ce nu este indicat pentru sanatatea unor motoare electrice trifazate). Pornirea directa este rezervata pentru motoarele cu putere redusa care nu necesita pornire progresiva.
Starterul stea-triunghi
Pentru a reduce brutalitatea la pornire si pentru a reduce curentul de pornire, motorul electric trifazat porneste inainte cu o conexiune stea si apoi revine la conexiunea delta. Infasurarile sunt furnizate cu o tensiune de 3 ori mai mica.
Marele dezavantaj este faptul ca starterul stea-triunghi determina timpi mari de pornire si cuplu redus. Celalalt dezavantaj este ca nu se poate evita o intrerupere a curentului electric in timpul pasajului stea-triunghi. Acest tip de pornire este destul de recomandat pentru pornirea goala sau pentru masinile cu o rezistenta relativ mica la cuplul de pornire.
Startul statoric
Un start statoric este cel prin care sunt puse rezistente pe infasurarile statorului pentru a obtine un start usor. Pornirea statorului nu provoaca o intrerupere a energiei la pornire (spre deosebire de pornirea stelei triunghi).
Pornirea este cu siguranta mai putin brusca cu acest proces, dar pe de alta parte, curentul de pornire este ridicat. Acest tip de start nu mai este folosit cu adevarat astazi, fiind de preferat starterele electronice pentru o eficienta mai buna.
Pornirea rotorului
Acest proces de pornire in mai multe etape se bazeaza pe alimentarea directa a infasurarilor statorului la tensiune nominala si o cuplare in stea a infasurarilor rotorului. Acesta este procesul de pornire cu o extragere de curent foarte mica.
In plus, acest tip de pornire iti permite sa alegi cuplul si timpul de pornire. Acest tip de pornire se aplica numai motoarelor asincrone cu rotor infasurat. Este un sistem de pornire scump, care este rezervat masinilor de mare putere, care au porniri dificile sau care au nevoi specifice (de exemplu, pornire treptata).
Cuplajul motorului trifazat
Pentru motoarele trifazate, este posibil sa cuplezi cele 3 faze fie in triunghi, fie in stea. Conexiunea stea sau triunghi se decide in functie de placa de identificare a motorului.
In cazul conexiunii in stea, infasurarile primesc o tensiune redusa, prin urmare, este utilizata daca tensiunea retelei de alimentare este egala cu tensiunea motorului.
In cazul conexiunii triunghi, fiecare infasurare primeste tensiunea aplicata, deci este utilizata daca cea mai mare tensiune de retea este egala cu cea mai mica tensiune a motorului.
NB: poti conecta un motor trifazat stea sau triunghi la o sursa de alimentare monofazata, cu conditia sa adaugi un condensator pentru a crea o faza suplimentara (este de asteptat o pierdere semnificativa de cuplu).
Motorul care produce forta liniara in locul fortei de rotatie este cunoscut sub numele de motor liniar. Acest motor are rotor si stator derulat. Un astfel de tip de motor este utilizat la usile glisante si la dispozitivele de actionare.
Masina care schimba curentul alternativ in putere mecanica la frecventa dorita este cunoscuta sub numele de motor sincron. In motorul sincron, viteza motorului este sincronizata cu frecventa curentului de alimentare.
Viteza sincrona este masurata in ceea ce priveste rotatia campului magnetic si depinde de frecventa si de polii motorului. Motorul sincron este clasificat in doua tipuri: de reticenta si motorul de histerezis.
- Motor de reticenta – Motorul al carui proces de pornire este similar cu un motor de inductie si care functioneaza ca un motor sincron este cunoscut sub numele de motor de reticenta.
- Motor de histerezis – Motorul de histerezis este tipul unui motor sincron care are o distanta uniforma si nu are niciun sistem de excitatie DC. Cuplul motorului este produs de histerezis si curentul turbionar al motorului.
O masina care converteste puterea electrica DC in putere mecanica este cunoscuta sub numele de motor DC. Functionarea sa depinde de principiul de baza ca atunci cand un conductor de transport de curent este plasat intr-un camp magnetic, atunci se dezvolta o forta exercitata asupra acestuia si cuplu. Motorul de curent continuu este clasificat in doua tipuri, adica motorul auto-excitat si separat excitat.
Avand in vedere aceste informatii se poate gasi cu usurinta motorul potrivit pentru un anumit tip de aplicatie. Aceste motoare sunt foarte speciale si necesita atentie la cumparare.