De ce este bine sa beti vin rosu?
Vinul rosu contine antioxidanti puternici si multe surse sustin ca a bea un pahar de vin rosu are beneficii pentru sanatate. Daca acest lucru insa este adevarat sau nu, daca este indicat sa beti vin sau nu, veti descoperi in randurile care urmeaza. Tocmai de aceea, va invitam sa parcurgeti acest articol pana la final, alaturi de noi.
Vinul rosu face parte din evenimentele sociale, religioase si culturale de sute de ani. Manastirile medievale credeau, motivul pentru care calugarii lor traiau mai mult timp, se datora consumului regulat, moderat, de vin.
In ultimii ani, stiinta a indicat ca ar putea exista adevar in aceste afirmatii. Conform unui studiu din 2018, desi in special nu exista recomandari oficiale in legatura cu aceste beneficii, consumul de vin rosu cu moderatie are legaturi pozitive cu:
- boala cardiovasculara.
- ateroscleroza.
- hipertensiune.
- anumite tipuri de cancer.
- diabet de tip 2.
- tulburari neurologice.
- sindrom metabolic.
Cum ar putea vinul rosu sa imbunatateasca sanatatea?
Vinul rosu poate obtine beneficiile sale de sanatate de efectele sale antioxidante, antiinflamatoare si de reglare a lipidelor.
Vinul rosu, produs din struguri intunecati la culoare si zdrobiti, este o sursa relativ bogata de resveratrol, un antioxidant natural care exista in pielea strugurilor. Antioxidantii reduc stresul oxidativ din organism. Stresul oxidativ are legaturi clare cu multe boli, inclusiv cancere si boli de inima.
Exista multe alimente sanatoase, bogate in antioxidanti, inclusiv fructe, nuci si legume. Strugurii integrali si fructele de padure sunt surse mai bune de resveratrol decat vinul rosu, iar din cauza riscurilor pentru sanatate legate de consumul de alcool, obtinerea de antioxidanti din alimente este probabil mai sanatoasa decat consumul de vin.
Oamenii pot avea nevoie sa bea mult vin rosu pentru a obtine suficient resveratrol, ceea ce ar putea face mai mult rau decat bine. Acestea fiind spuse, atunci cand alegeti intre bauturile alcoolice, vinul rosu poate fi mai sanatos decat unele altele.
- Sanatate cardiovasculara
Multe studii de-a lungul anilor au aratat o legatura pozitiva intre consumul moderat de vin rosu si sanatatea inimii bune. Recent, o revizuire din 2019 a raportat ca a bea vin rosu este legat de un risc mai mic de boli coronariene, care este o cauza principala a decesului in foarte multe tari ale lumii.
Autorii au concluzionat ca vinul rosu ar putea avea efecte cardioprotectoare. Cu toate acestea, American Heart Association (AHA) spun ca astfel de studii nu arata relatii cauza-efect. Alti factori pot juca un rol. De exemplu, persoanele care beau vin rosu cu moderatie pot urma de asemenea, un stil de viata mai sanatos sau o dieta mediteraneana.
De asemenea, ei subliniaza ca excesul de alcool poate dauna direct inimii. Pentru a ramane in siguranta, oamenii ar trebui sa ramana in conformitate cu ghidurile oficiale de CDC din Centrele pentru Boli si Prevenire (CDC), care definesc consumul moderat ca:
- 1 pahar de vin pe zi pentru doamne si domnisoare.
- 2 pahare de vin pentru barbati.
- Un pahar de vin este de 150 ml de alcool 12% in volum.
- Diabetul de tip 2
Un studiu din 2015 a aratat ca consumul unui pahar de vin rosu seara la cina de exemplu, „scade in mod modest riscul cardiometabolic” la persoanele cu diabet zaharat tip 2, iar un aport moderat de vin rosu este de obicei sigur.
Oamenii de stiinta considera ca etanolul din vin joaca un rol crucial in metabolizarea glucozei, si ca ingredientele nealcoolice pot contribui si ele. Ei solicita mai multe cercetari pentru a confirma rezultatele. Oricine are diabet trebuie sa se adreseze medicului inainte de a bea alcool.
- Pierderea vederii
Resveratrolul poate ajuta si la prevenirea pierderii vederii prin reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ, potrivit cercetarilor din 2016. Multe forme de afectiuni legate de varsta care provoaca pierderea vederii implica acesti factori, inclusiv:
- glaucom.
- gherdapuri.
- retinopatie diabetica.
- degenerescenta maculara.
- Dementa
Potrivit unui raport din 2018, cercetatorii au descoperit un risc crescut de dementa la persoanele care s-au abtinut de la consumul de vin. Autorii spun ca acest lucru se poate datora efectelor neuroprotectoare ale polifenolilor si ale altor compusi din vin, care pot reduce inflamatiile si pot modifica profilul lipidic din organism.
- Depresia
Un studiu realizat in 2013 pe 5.505 de persoane de peste 7 ani a aratat ca cei care beau intre 2-7 pahare de vin in fiecare saptamana au avut un nivel mai scazut de depresie. Ei de asemenea, au raportat ca persoanele care au baut puternic au avut mai mult risc de depresie.
Vin rosu sau alb?
Resveratrol pare sa stea la baza multor beneficii pentru sanatate ale vinului rosu. Vinul rosu contine mai mult resveratrol decat vinul alb. Cea mai mare parte a resveratrolului din struguri se afla in seminte si piele. Vinurile rosii nealcoolice pot include, de asemenea, resveratrol.
De retinut: Consumul de vin poate avea unele beneficii pentru sanatate, dar consumul de prea mult alcool poate creste riscurile pentru sanatate.