Cum sa serviti o masa ca ospatar?
Multi oameni si-au inceput cariera servind mese. Lucrul intr-un restaurant este un loc de munca rapid si profitabil daca il abordezi corect si dezvolti abilitatile potrivite.
Daca sunteti prietenos, de incredere si stiti cum sa faceti mai multe lucruri simultan, servirea alimentelor intr-un restaurant poate fi o mare oportunitate pe termen scurt sau lung. Urmati sfaturile noastre generale de mai jos sau gasiti ajutor mai specific consultand sectiunile de mai jos.
Articolul despre locul de munca cu privire la abilitatile dumneavoastra de comunicare, ca o mare parte din a fi un chelner bun este de a fi un fel, vorbaret, si sa stii cum sa asculti clientul. De asemenea, ar trebui sa practicati multitasking-ul pentru a fi pregatit sa preluati comenzi, sa comunicati cu personalul din bucatarie si sa actionati ca fata restaurantului, toate intr-un mediu rapid.
De asemenea, asigura-te ca poti transporta obiecte mari, grele, cu una sau doua maini, deoarece va trebui sa cari tavi de bauturi si mancare calda care sunt esalonate in jurul unui restaurant aglomerat.
Ce este acest sector
Sectorul in care se afla ospatarul este divers; poate varia de la restaurante high-end si hoteluri de clasa mondiala pana la a spune literalmente „vrei bacsis mare cu asta?” Deci, cum puteti obtine cel mai bun raspuns de la clientii dumneavoastra?
Primul pas spre a fi o chelnerita mai buna, incepe cu un zambet. Un zambet poate spune multe despre restaurantul in care lucrezi si despre tine implicit. Ii face pe clientii tai sa se simta confortabil, mai ales daca este prima data cand ii servesti tu la masa. Desigur,. Acest lucru va creste, de asemenea, sfaturile.
Bine, nu trebuie sa te prefaci si sa afisezi un zambet fals doar pentru a primi un bacsis, ci trebuie sa te porti cat se poate de natural dar sa pastrezi mereu respectul fata de client. Este o sarcina uriasa, mai ales daca meniul se schimba frecvent, dar parerea clientilor despre tine si restaurantul pe care il reprezinti va creste favorabil daca iti faci timp sa-ti memorezi preparatele, inclusiv „specialele”.
Aspectul va fi mult mai profesionist atunci cand nu trebuie sa luati meniul sa vedeti ce preparate aveti in lista bucatariei. Vezi aici reguli in alcatuirea unei tinute ospatar corespunzatoare.
Ierarhia in restaurant- importanta unui chelner
Fie ca sunteti nou la conducerea unui restaurant sau doar la inceput ca un chelner nou sau chelnerita si aveti nevoie de indrumare, daca aveti de gand sa lucrati in sectorul restaurantelor, ar trebui sa cunoasteti tipurile de servicii oferite de restaurante. Sa descompunem toate acestea in acest articol.
Experienta de luat masa promite clientului un restaurant full-service cu personal foarte bine pregatit in uniforma sau cu o tinuta mai formala decat blugii si un tricou. Personalul din bucatarie are, de obicei, o pregatire formala si are o ierarhie traditionala in ceea ce priveste personalul. Clientul apreciaza gustul preparatului dar apreciaza si servirea, asadar ca si chelner, ai datoria de a face clientul sa se simta bine, pe toata durata sederii sale la masa.