Cand sunt periculoase palpitatiile? 4 semne de alarma, care nu trebuie neglijate

Cand sunt periculoase palpitatiile

Cand sunt periculoase palpitatiile? 4 semne de alarma, care nu trebuie neglijate

Simti cateodată ca inima ta bate prea repede, sare unele batai sau bate in plus? S-ar putea sa experimentezi palpitatii, un termen folosit pentru a descrie perceperea propriilor batai ale inimii. Exista multe posibile cauze care pot duce la aparitia palpitatiilor, de la cafea, stres sau efort fizic pana la anumite medicamente sau droguri.

De obicei, sunt inofensive si nu este necesar un tratament anume, insa acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa le ignori. In unele cazuri, palpitatiile pot fi un simptom al unei probleme cardiace ce ar trebui diagnosticata si tratata cat mai repede.[3][4] In acest articol iti vom spune care sunt semnele de alarma pe care nu ar trebui sa le ignori niciodata. 

  1. Palpitatiile sunt insotite de alte simptome 

Daca pe langa palpitatii mai experimentezi si simptome precum ameteala, dureri in piept, dificultati de respiratie sau transpiratie, mergi cat mai repede la medic. Este posibil sa suferi de o tulburare de ritm cardiac. Exista doua tipuri principale de astfel de tulburari: tahicardie (cand inima bate mai repede decat ar fi normal) si bradicardie (cand inima bate prea incet).[1] 

Cel mai des intalnita tulburare de ritm cardiac este fibrilatia atriala. Aceasta cauzeaza un ritm rapid cardiac rapid, neregulat, si creste riscul producerii unui accident vascular cerebral sau a aparitiei altor complicatii. Exista mai multe optiuni de tratament pentru fibrilatia atriala. Numai un medic iti poate spune care dintre acestea este cea indicata in cazul tau, dupa confirmarea diagnosticului.[2]

  1. Palpitatiile se manifesta frecvent si dureaza mult 

Daca palpitatiile sunt rare si tind sa dureze doar cateva secunde, de obicei nu reprezinta un motiv de ingrijorare si nu este neaparat necesar sa mergi la medic. Daca acestea apar des, dureaza mai mult de cateva minute si se agraveaza, programeaza-te la o consultatie de specialitate. Este posibil ca aceste manifestari sa fie cauzate de o afectiune cardiaca mai grava. 

Exista mai multe investigatii care pot fi efectuate in astfel de cazuri pentru a identifica ce anume cauzeaza palpitatiile, de la electrocardiograma pana la monitorizarea ritmului inimii timp de 24 de ore sau chiar mai mult cu ajutorul unui monitor Holter EKG.[3]

  1. Se manifesta fara vreo cauza aparenta 

Palpitatiile pot fi declansate de diferiti factori. Cele mai comune cauze sunt stresul, anxietatea, atacurile de panica, depresia, exercitiile fizice intense, cofeina, nicotina, anumite medicamente (inclusiv cele pentru raceala si tuse) sau droguri, febra si modificarile hormonale asociate cu menstruatia, sarcina ori menopauza. 

Daca observi ca palpitatiile tind sa apara fara vreun motiv aparent, ar putea fi necesara o vizita la medic pentru efectuarea investigatiilor necesare in vederea stabilirii cauzei lor exacte, in special daca apar si semne de alarma precum cele mentionate mai sus.[3]

  1. Existenta unei afectiuni cardiace deja diagnosticate 

O alta situatie in care palpitatiile reprezinta un simptom ce nu ar trebui ignorat este aceea in care deja a fost confirmata existenta unei afectiuni cardiace.[4] In astfel de cazuri, este important sa se identifice cu exactitate de ce au aparut palpitatiile. De exemplu, poate fi un semn ca afectiunea respectiva s-a agravat, ca a aparut o complicatie sau ca exista riscul sa apara una. 

In mod normal, nu esti constient de bataile propriei inimi. Palpitatiile sau constientizarea batailor inimii reprezinta totusi un simptom destul de comun si poate avea diverse cauze. In general, nu sunt considerate un motiv de ingrijorare, dar, pentru ca pot indica existenta unei afectiuni mai grave, nu este indicat sa le ignori. Daca sunt insotite de alte simptome, nu esti sigur de ce apar, se manifesta des si dureaza mult ori daca deja ai fost diagnosticat cu o afectiune cardiaca sau prezinti factori de risc pentru, este important sa mergi la medic cat mai repede. Acesta este singurul in masura sa stabileasca un diagnostic clar si, daca este cazul, sa-ti recomande tratamentul potrivit. 

Bibliografie: 

  1. „Arrhythmia” Medlineplus.gov, National Library of Medicine, 2016, medlineplus.gov/arrhythmia.html. Accessed 25 Nov. 2022.
  2. „Atrial Fibrillation (AF): Causes, Symptoms and Treatments” British Heart Foundation, 2022, www.bhf.org.uk/informationsupport/conditions/atrial-fibrillation. Accessed 25 Nov. 2022.
  3. „Heart Palpitations – Symptoms and Causes” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-palpitations/symptoms-causes/syc-20373196. Accessed 25 Nov. 2022.
  4. NHS Choices. „Heart Palpitations” 2022, www.nhs.uk/conditions/heart-palpitations/. Accessed 25 Nov. 2022.