Boala Parkinson la batrani – 5 sfaturi de ingrijire
Boala Parkinson este o afectiune neurodegenerativa care apare in urma pierderii progresive de neuroni.
Aceasta se manifesta prin rigiditate musculara si alte probleme de mobilitate, care devin mai evidente si mai severe odata cu trecerea timpului.
Daca ingrijesti un senior care sufera de aceasta boala, atunci va trebui sa iei in considerare mai multi factori, cum ar fi asistenta in activitatile zilnice, cresterea calitatii vietii, reducerea efectelor negative ale bolii etc.
5 sfaturi de ingrijire
Chiar daca se stie ca aceasta afectiune apare din cauza deteriorarii neuronilor, cauzele bolii Parkinson, care duc la aceasta deteriorare nu sunt cunoscute inca. Deoarece nu este cunoscuta cauza exacta, nu exista nici tratament curativ disponibil in acest moment.
Cu toate ca exista anumite medicamente pentru boala Parkinson, rolul lor este de a ameliora simptomele si de a incetini progresul bolii. Asta inseamna, ca seniorul afectat va avea totusi nevoie de asistenta si ingrijire pe tot parcursul vietii. Pentru a oferi cel mai bun ajutor, ar trebui sa iei in considerare urmatoarele:
Asigura-te ca medicamentele prescrise sunt administrate corespunzator
Este foarte important ca seniorii cu boala Parkinson sa ia medicamentele prescrise. Daca tratamentul este intrerupt sau incetat, anumite simptome se pot agrava, cum ar fi tremorul, rigiditatea sau chiar comportamentul in sine.
Multi seniori pot trai singur atunci cand boala Parkinson este inca in stadiile incipiente, insa odata cu evolutia afectiunii, acestia pot prezenta si probleme de memorie, motiv pentru care va fi necesara monitorizarea si asistenta permanenta.
Chiar daca persoana afectata lasa la inceput impresia ca isi poate lua singura medicamentele, este mai bine sa te asiguri ca tu le administrezi, respectand recomandarile medicului.
Realizeaza modificarile necesare prin casa
Deoarece persoana cu boala Parkinson va avea mobilitatea limitata, este recomandat sa se efectueze anumite modificari prin casa, pentru a creste calitatea vietii si pentru a reduce riscul de accidentare.
In primul rand, trebuie adus tot ce este important de la etaj, la parter, pentru a nu supune seniorul la urcarea si coborarea scarilor.
In al doilea rand, trebuie inlaturate toate cablurile sau obiectele mici de pe podea pentru a preveni impiedicarea sau caderea.
Un alt sfat util, ar fi acela de a pozitiona toate obiectele necesare seniorului in locuri usor de accesat (adica la nivelul mainilor sau a ochilor) si nu in locuri inalte sau joase.
Achizitioneaza dispozitive care pot ajuta la mentinerea independentei
Independenta este un lucru foarte important pentru fiecare persoana si afecteaza semnificativ calitatea vietii.
Pentru a oferi un anumit grad de independenta batranului cu boala Parkinson, se poate achizitiona ustensile speciale care pot anula tremorul bolii, cum ar fi linguri pentru ca seniorul sa se poata hrani singur, pixuri mai grele sau chiar instalarea unor bare in jurul toaletei.
Faptul ca seniorul va putea realiza anumite activitati de unul singur, va ajuta semnificativ la bunastarea acestuia si la cresterea calitatii vietii.
Intelege afectiunea
Pentru a putea oferi cea mai buna ingrijire, este esential sa intelegi afectiunea si simptomele acesteia.
Trebuie sa intelegi ca nu exista tratament curativ si ca simptomele prezentate se vor agrava odata cu trecerea timpului.
Deoarece seniorul poate avea anumite schimbari comportamentale, trebuie inteles ca acestea fac parte din tabloul simptomatic al bolii si ca situatia trebuie gestionata din partea ta cu empatie si calm.
Fi flexibil si adapteaza-te usor la schimbari
Chiar daca este recomandata implementarea unei rutine zilnice, exista insa zile cand seniorul nu poate sau nu vrea sa realizeze obiectivele stabilite.
Este important ca in acele momente sa fi flexibil si sa te adaptezi prin modificarea planurilor si gasirea unor alternative.
Ingrijirea unui batran cu boala Parkinson nu este un lucru usor. Pe langa faptul ca este nevoie de asistenta si supraveghere continua (in functie de evolutia bolii), este esentiala si intelegerea acestuia si a afectiunii, empatie, flexibilitate si multe altele.
Discuta cu familia si cu seniorul in sine si alegeti abordarea cea mai buna pentru ca acesta sa primeasca ingrijirea corespunzatoare.