De ce este important mersul la gradinita?
Programele de educatie care se desfasoara la gradinita sunt importante pentru copii pentru ca acolo au posibilitatea de a creste emotional, fizic si mental, intr-un mod adecvat varstei lor.
Este important ca gradinita ofera spatii si medii care sa le permita sa dobandeasca instrumente de comunicare si interactiune tipice copilariei timpurii; acest lucru este necesar pentru a realiza evolutii in timp util si de calitate. Gradinita este considerata prima scoala pentru copii si se concentreaza pe a ajuta la cresterea si bunastarea lor in general.
Gradinita este raspunsul multor parinti care au fost preocupati sa le ofere copiilor lor un spatiu de dezvoltare, interactiune si crestere alternativa la locuintele lor, datorita ocupatiei multiple sau tipului de spatiu disponibil.
Iata cateva avantaje oferite de o gradinita:
Copiii invata sa aiba grija de ei insisi
Pentru ca parintii nu sunt in preajma, este evident ca copiii incep o etapa in care invata la gradinita cum se cuvine sa faca lucrurile pentru ei insisi, acest lucru le ofera independenta, in timp ce invata sa functioneze in mediu cu ajutorul expertilor, profesorilor si ingrijitorilor. Acesta este, de asemenea, un avantaj pentru parintii care pot observa modul in care copiii dobandesc aceste abilitati.
Copiii invata sa ia decizii
Procesul de luare a deciziilor incepe incet la copii. La gradinita, deoarece parintii nu sunt in jur; copiii prefera sa ia decizii cu ajutorul profesorilor de gradinita. Ulterior, acestia sunt capabili sa functioneze mai rapid in luarea deciziilor. Acest proces care este invatat in gradina, ii ajuta pe copii sa se confrunte cu viata reala intr-un mod eficient.
Instrumente lingvistice si de comunicare.
Gradinita este primul loc in care copiii merg sa intalneasca alte persoane si sa interactioneze intr-un alt mediu decat casa lor. Acolo gasesc alti copii si oameni care nu apartin familiei lor. Acest lucru ii ajuta pe copii sa invete o noua limba pentru a comunica eficient cu ceilalti, deoarece la gradinita intalnesc copii diferiti. Acest lucru le trezeste interesul de a invata modalitati noi si eficiente de comunicare si interactiune in noul lor mediu.
Dezvoltarea de noi competente
Copiii inainte de a intra in gradina, in cele mai multe cazuri, au fost limitati la mediul de acasa si parintii lor. Un mediu limitat (uneori sufocant) nu poate ajuta copilul sa creasca in mai multe fatete. Este important ca cei mici sa inteleaga lumea reala intr-un mod eficient.
De asemenea, este important ca fiecare copil sa-si dezvolte anumite tipuri de abilitati si talente pentru a putea intra la scoala mai tarziu, dupa caz. Efectul gradinitei asupra copiilor este vizibil pentru parintii care percep in ei o schimbare pozitiva de atitudine, forme de comunicare si interactiune, printre alte aspecte ale gandirii.
Instruire pentru a intra in scoala
Copiii de la gradinita dobandesc, de asemenea, pregatirea adecvata pentru a face fata intrarii lor la scoala mai tarziu.
Acest lucru ofera parintilor liniste sufleteasca, datorita cererii de locuri pentru scoli bune in orasele mari.
Cauti o gradinita potrivita pentru copilul tau? Vezi mai multe detalii si alege mereu gradinita potrivita pentru copilul tau.
Modul in care copiii invata si se dezvolta cand sunt la varsta de gradinita
La tine acasa, copilul tau invata despre propria dimensiune si forma – de exemplu, „Sunt mai mare decat scaunul nostru, dar nu la fel de mare ca masa noastra”. De asemenea, afla despre locul sau in comunitate si despre influenta lui asupra lumii din jur. De exemplu, „Casa mea este pe aceasta strada, parcul este pe drum, iar prietenul meu locuieste pe o alta strada” sau „Plantele au crescut pentru ca am ajutat sa le ud”.
Cand vine vorba de alimentatie sanatoasa si activitate fizica, sunteti un model cheie pentru copilul dumneavoastra. Daca alegeti sa aveti un mar mai degraba decat un snack bar pentru masa de dimineata, copilul dumneavoastra are mai multe sanse sa faca acelasi lucru. Daca mergeti mai degraba la plimbare decat sa va uitati la televizor, copilul invata ca exercitiul este un mod bun si distractiv de a petrece timpul impreuna.
Il ajuti pe copilul tau sa-si dezvolte abilitati timpurii de numarare cu numararea zilnica – de exemplu, „Cati ursi sunt pe pat?” sau „Poti pune toate cuiele rosii in acest cos?”
Si copilul dumneavoastra poate invata mai repde sa citeasca prin citirea si povestirea cu dvs., jucand jocuri simple de sunet si litere, cum ar fi ascultarea cuvintelor care incep cu acelasi sunet si privirea la imagini, litere si cuvinte din mediu – de exemplu, pe semne si in cataloage.
Abilitatile de scriere de mana ale copilului tau se dezvolta atunci cand il incurajezi sa deseneze, sa mazgaleasca si sa scrie. De exemplu, daca scrieti un card sau o lista de cumparaturi, i-ati putea oferi copilului dvs. niste hartie si un creion pentru ca acesta sa se alature. „Scrierea” il ajuta si pe copilul dvs. sa inteleaga legatura dintre litere si sunete vorbite.