Cancerul de san: puncte cheie
Cancerul de san rezulta din intreruperea anumitor celule care se inmultesc si formeaza cel mai adesea o masa numita tumoare. Exista diferite tipuri care nu evolueaza in acelasi mod. Unele sunt „agresive” si evolueaza foarte repede, altele mai incet.
Celulele canceroase pot ramane in san. Se pot raspandi si la alte organe, ceea ce reprezinta o situatie si mai amenintatoare. Vorbim apoi de metastaze. In majoritatea cazurilor, dezvoltarea cancerului de san dureaza cateva luni sau chiar ani.
Puncte cheie
Cancerul de san este cel mai frecvent cancer la femei. Reprezinta mai mult de o treime din toate cazurile noi de cancer la femei.
Atunci cand o anomalie este descoperita in timpul unui examen de screening, o ecografie sani Cluj Napoca sau o persoana prezinta simptome, ar trebui efectuate mai multe examinari. Examinarea patologica a tesuturilor luate din anomalie stabileste diagnosticul de cancer mamar. Acest esantion la nivelul anomaliei este cel mai adesea efectuat prin micro sau macrobiopsii prin piele.
Diferite tipuri de tratamente pot fi utilizate pentru tratarea cancerului de san: chirurgie, radioterapie, terapie hormonala, chimioterapie si terapie tintita.
Uneori este nevoie de un singur tip de tratament. In alte cazuri, o combinatie de tratamente este utila pentru a controla mai bine boala. Astfel, de exemplu, este posibil sa se efectueze o interventie chirurgicala si apoi sa se finalizeze tratamentul numai cu chimioterapie sau numai cu radioterapie.
Mai multe terapii vizate sunt folosite astazi pentru a lupta impotriva cancerului de san. Aceste terapii (trastuzumab, bevacizumab, lapatinib, everolimus) blocheaza mecanismele specifice ale celulelor canceroase.
Alegerea tratamentelor este personalizata si adaptata situatiei tale. Mai multi medici de la diferite specialitati se intalnesc intr-o sedinta de consultare multidisciplinara pentru a discuta cele mai bune solutii posibile de tratament in cazul tau. Acestea se bazeaza, pentru aceasta, pe recomandari de bune practici.
In toate cazurile, acoperirea terapeutica este definita in acord cu tine pe baza avizului emis la o sedinta de consultare multidisciplinara.
Echipa care te sustine include profesionisti din diferite specialitati: ginecolog, oncolog medical, chirurg, radioterapeut oncolog, patolog, psihiatru si psiholog, specialist in durere, asistent medical, fizioterapeut, asistent medical, dietetician, asistent social … Acesti profesionisti lucreaza in colaborare in cadrul unitatii medicale in care primesti tratamentele si impreuna cu medicul curant.
Tratamentele pot provoca reactii adverse care fac, de asemenea, obiectul tratamentului medical. Sfaturile practice te pot ajuta, de asemenea, sa le atenuezi.
Ingrijirea cancerului este cuprinzatoare si include toate ingrijirile si sprijinul de care ai nevoie pentru diagnostic, in timpul si dupa tratament (asistenta psihologica, asistenta sociala, gestionarea durerii.)
Chiar si in timpul tratamentului, oprirea fumatului este intotdeauna benefica. Influenteaza pozitiv toleranta la tratamente si prognosticul bolii tale. Indiferent daca forma de cancer pe care o ai a fost diagnosticat cu mult timp in urma sau recent.
Practica unei activitati fizice adaptate, de asemenea, ajuta la imbunatatirea calitatii vietii tale pe tot parcursul procesului de ingrijire si raspunsul la tratament. In plus, cancerul si tratamentele sale iti pot afecta dieta. Suportul nutritional poate fi util pentru prevenirea, detectarea sau tratarea subnutritiei sau, dimpotriva, a supraponderabilitatii.