Cât de important este proiectul instalaţiei de iluminat al unui locuinţe ?
Astăzi a devenit o banalitate să aprindem un buton şi să avem curent în case. Doar că proiectarea instalaţiei de iluminat este la fel de importantă ca fundaţia unei clădiri. În acest caz nu este loc pentru improvizaţii şi nici compromisuri.
Ceea ce pare să funcţioneze o perioadă, poate duce la avarii serioase ale instalaţiei electrice şi incidente neplăcute ca incendii şi alte situaţii periculoase. De aceea este necesar să apelezi la profesionişti care ştiu toate regulile ce definesc o instalaţie electrică sigură şi corectă.
De exemplu, ştiaţi că pentru case şi apartamente se folosesc conductori din cupru ? Aceştia au dimensiuni diferite pentru circuitul de prize şi cel rezervat surselor de lumină în locuinţă. Cât despre siguranţe, cei care deţin o casă de mici dimensiuni sau un apartament au nevoie de un tip de siguranţă diferit de consumatorii care locuiesc într-o arie mai mare.
În ultimul caz se recomandă mai bine adăugarea unui alt circuit, decât redimensionarea siguranţelor. Asta pentru că şi numărul utilizatorilor creşte, la fel şi solicitarea instalaţiei.
Preţul unei instalaţii electrice noi poate ajunge la câteva mii de lei, fapt ce îi determină pe mulţi dintre cei care îşi construiesc o casă sau pur şi simplu renovează, să devină proprii electricieni. Dar în ciuda unor costuri mai ridicate, nu schimbăm instalaţia electrică periodic şi cum siguranţa este înainte de toate, nu este permis rabatul de la calitate.
Dacă ne referim la finisaje, mobilier, decoraţiuni şi alte accesorii pentru casă, putem să dăm frău liber creativităţii şi să personalizăm fiecare obiect după bunul gust. Însă în cazul unei instalaţii electrice performante şi sigure, soluţia este standardizarea.
Indiferent de configuraţia sau mărimea locuinţei, regulile de amplasare sunt acelaşi pentru fiecare casă. De exemplu, cablurile trebuiesc ferite de expunerea la apă sau surse de încălzire. Totodată, acestea trebuie să fie accesibile pentru profesionişti în cazul unor situaţii neprevăzute ca şi defecţiunile.
Dacă ştim cu exactitate unde se găsesc în casă toate cablurile, vom şti şi ce modificări să facem, precum instalarea de tablouri sau rafturi suspendate. Aşa este eleminat din start riscul de a nimeri cu un şurub sau poate un cui firele de electricitate. Un astfel de accident ar avaria serios instalaţia electrică a locaţiei respective. Atfel spus, toată reţeaua de cabluri se instalează în pereţi, pe linii drepte şi perpendiculare, pe orizontal şi vertical, astfel încât traseul acestora să fie identificat cât mai uşor. De pildă, nu este loc de meştereli cu o bormaşină deasupra prizei.
Situaţiile neprevăzute pot apărea şi la instalaţia de apă. Aşa că pentru a preveni o întâlnire nefericită între lichide şi curent electric este bine să se ţină cont şi de acest aspect în realizarea planului de electricitate.
Alte reguli de bază includ poziţionarea cablurilor la cel puţin 10 cm distanţă de ramele ferestrelor şi ale uşilor. Prizele nu trebuie puse la mai puţin de 30 cm faţă de podea. Nici instalaţia de gaze nu este uitată din planul de amenajare, faţă de ţevile de gaz trebuie păstrată o distanţă de peste jumătate de metru.
Dacă te gândeşti care este legătura dintre designul interior, amplasarea mobilierului şi planul pentru electricitate, acestea depind una de cealaltă. Toate acestea trebuiesc planificate din timp, deoarece nu este uşor să schiţezi amplsarea din vreme a tuturor obiectelor din casă.
Tocmai pentru că aparatele electrocasnice pe care le folosim vor fi cât mai aproape de sursa de alimentare cu electricitate. Dacă optăm, de exemplu, pentru un aparat de aer condiţionat mobil, în locul celui fix, atunci nu ar strica amplasarea prizelor în apropierea pereţilor cu ferestre, fapt ce duce la eliminarea unui prelungitor în plus.
Dacă tot am vorbit despre instalaţia electrică şi apă, un aspect important în planul casei este poziţionarea surselor de curent în baie. Unii se feresc să mai adauge prize în incinta băii, din cauza unor posibile riscuri, dar folosirea feonului sau a altor electrocasnice pentru îngrijire, a făcut din utilizarea curentului şi în această parte a casei o necesitate reală.
Însă poziţionarea lor se va face cu cea mai mare grijă şi doar de către experţi, pentru a preveni contacul cu apa. Şi bucătăria este un loc tot mai plin de gadgeturi specifice, ca roboţii de bucătărie, aparate de gătit, cuptoare electrice şi lista poate continua. Specialiştii sunt de părere că bucătăria ocupă un loc aparte în economia reţelei electrice.
Nu în ultimul rând, în camera de zi sau în dormitoare este necesară acoperirea tuturor unghiurilor. Şi dormitorul, la rândul său, ocupă un loc aparte din punct de vedere al amplasării prizelor şi întrerupătoarelor.
Pentru un acces uşor la prize, acestea trebuiesc montate puţin deasupra sau lângă noptieră. Tocmai de aceea este important să ştim din timp cu va arăta viitoarea locuinţă şi câte piese de mobilier dorim să achiziţionăm pentru casă.