Ce trebuie sa stim despre ecografiile abrominale?
Ecografiile sunt utilizate pentru a monitoriza sarcina, pentru a vizualiza organele abdominale si pelvine, pieptul si inima, pentru a masura densitatea osoasa si pentru a preleva probe specifice de tesut.
Aceasta metoda de examinare nu are expunere la radiatii sau orice alte efecte daunatoare asupra corpului si este o metoda stabilita pentru a face fotografii ale interiorului corpului. Calitatea imaginii imaginilor obtinute prin ecografie s-a imbunatatit semnificativ in ultimii ani datorita noilor generatii de dispozitive.
Cu o ecografie se poate privi in corp relativ usor. Este o metoda de examinare dovedita, si datorita dezvoltarii continue constante, este o metoda foarte moderna. Undele ultrasunete care sunt inaudibile oamenilor sunt trimise de la o sonda in corp, reflectate acolo de diferitele tipuri de tesuturi si primite din nou de catre sonda.
Acest ecou este convertit intr-o imagine de catre dispozitivul cu ultrasunete. Aproape toate organele si structurile din corp pot fi examinate cu sonografie. Deoarece aceasta metoda este un proces foarte bland (de exemplu, fara expunere la radiatii), s-a stabilit ca metoda de imagistica frecvent utilizata in medicina.
De ce primesc o examinare cu ultrasunete?
Aceasta examinare a fost aleasa pentru dvs. pentru a obtine mai multe informatii despre o parte a corpului si pentru a gasi cauza simptomelor dvs. sau pentru a exclude o anumita boala. In plus fata de evaluarea istoricului dumneavoastra medical, si, eventual alaturi de alte examinari (de exemplu, luarea de sange), ecografia ajuta la determinarea modului de procedare sau de initiere a terapiei adecvate.
Ce trebuie luat in considerare pentru examinare?
In general, nu exista masuri speciale pentru a va pregati pentru o examinare cu ultrasunete, insa exista si situatii mai speciale. Asta inseamna ca in anumite situatii, cu sase ore inainte de programare, nu mancati nimic si beti doar apa necarbogazoasa.
Ar trebui sa evitati bauturile carbogazoase, deoarece dioxidul de carbon din intestine impiedica vederea organelor abdominale. De asemenea, ar trebui sa evitati cafeaua sau ceaiul negru, deoarece aceasta va contracta vezica biliara si va face imposibila examinarea acesteia.
Acelasi lucru este valabil si pentru fumat. Vezica urinara trebuie umpluta la examinarea abdomenului si in special a rinichilor si a tractului urinar. Examinarile care nu implica abdomenul nu necesita, de obicei, nicio pregatire speciala.
Cum se desfasoara ancheta?
In timpul examinarii, sonda este plasata pe pielea dvs. Pentru aceasta se foloseste un gel de contact incalzit. Gelul este necesar pentru a obtine o calitate buna a imaginii.
Pentru cine este necesara procedura?
Este posibil ca medicul dvs. sa va solicite un eco abdominal Cluj in cazul in care va confruntati cu probleme precum urmatoarele:
- Pietre biliare.
- Boala tractului biliar.
- Boala de ficat.
- Pietre la rinichi.
Organele cum ar fi de exemplu ficatul si splina sunt partial acoperite de coaste. Prin urmare, pacientii trebuie sa respire profund si sa-si tina putin respiratia in timpul procesului de examinare cu ultrasunete.
Organele sunt impinse in jos prin diafragma si devin vizibile. In cazul in care medicul descopera o modificare vizibila a structurii tesutului sau o tumoare in timpul sonografiei abdominale, se efectueaza examinari suplimentare. In functie de obiectivul examinarii, o ecografie a abdomenului si a vaselor de sange dureaza in jur de cinci pana la 15 minute. Gelul este apoi indepartat de pe zona examinata.
De retinut
Asadar, ecografia abdimonala este o examinare cu ultrasunete a abdomenului. Este utilizat atat pentru diagnosticarea bolilor, cat si pentru monitorizarea cursului. Cu ajutorul acestei examinari, medicul poate evalua diferite organe abdominale, de exemplu, ficatul, rinichii si splina. Exista insa si ecografii care pot fi efectuate in alte zone ale corpului, cum ar fi ecografiile mamare (ecografii ale sanilor).