Ce este depresia si cum poate fi tratata?
Sigur ai auzit aceasta sintagma: ,,Depresia a devenit boala secolului”. Poate chiar cunosti o persoana care a primit acest diagnostic, ori tu simti ca s-ar putea sa intrunesti cateva dintre simptomele specifice depresiei.
Oricare ar fi concluzia in cazul tau, cert este ca nu esti singur. Ba din contra, in aceasta epoca in care traiesti sunt zilnic diagnosticate mii de persoane cu depresie majora. Dar ce este, de fapt, aceasta depresie majora despre care auzi atat de des vorbindu-se?
Depresia reprezinta mult mai mult decat simpla tristete pe care o resimte oricine la un moment dat. Ea este o tulburare afectiva care se caracterizeaza preponderent printr-o serie de schimbari la nivelul creierului: bolnavul este apatic, lipsit de energia de altadata, nu mai gaseste placere in nicio activitate si starea de tristete majora persista luni la rand.
Bineinteles, ca in cazul oricarei alte boli psihice, depresia difera de la un individ la altul. Simptomele afecteaza, in general, buna functionalitate a vietii sociale si profesionale. Acest diagnostic isi pune amprenta si asupra sanatatii fizice, manifestandu-se prin scadere sau crestere brusca in greutate, dureri de cap sau articulare, ameteli si insomnii. Depresia este, de obicei, instalata in urma unor evenimente neplacute care te marcheaza. Insa este de luat in calcul faptul ca exista si alti factori, precum cauzele genetice. Daca ai un caz de depresie in familie, fiind vorba chiar de unul din parintii tai, esti predispus de 3 ori mai mult sa fii si tu diagnosticat in viitor. Stresul si traumele din trecut sunt principalele motive pentru care ajungi sa te confrunti cu depresia. Mai exista si posibilitatea ca alimentatia ta sa fie haotica, ceea ce va favoriza aparitia depresiei.
Este bine de stiut ca depresia se poate vindeca. Desi este un proces indelungat, care poate dura intre cateva luni si cativa ani, decizia de a face o schimbare in viata ta va merita tot efortul depus. In prima faza, medicii specialisti nu recomanda prima data pacientilor tratamentul cu antidepresive, pentru ca si acestea te pot expune la anumite riscuri. O prima reactie adversa pe care o pot avea antidepresivele asupra ta este dependenta. In scurt timp, vei avea impresia ca nu poti trai si nu te poti vindeca fara ele, ceea ce este complet neadevarat. In general, sunt incurajate sedintele de psihoterapie, care par sa faca adevarate minuni pentru unii.
La varsta adulta, totul deja devine mai complicat, in comparatie cu ce traiai in copilarie. Te lovesc grijile si responsabilitatile din toate partile, asa ca poti sa cazi relativ usor in capcana depresiei. In Romania, depresia inca este un subiect tabu. Partea buna este ca tot mai multe persoane incep sa constientizeze pericolul unei depresii netratate. Un oras care face pasi importanti in acest sens este Clujul, fiind in topul oraselor romanesti dezvoltate.
Daca simti ca tot ce traiesti in prezent te depaseste, nu ezita sa soliciti ajutorul pe care il meriti si sa dai cat mai curand un search pe Google cu urmatoarele cuvinte: terapie pentru depresie adulti Cluj.
Momentul prielnic pentru a face acest pas urias as trebui sa fie chiar acum. Refuza sa mai suferi in tacere si ai incredere ca specialistii te vor ajuta sa revii pe drumul cel bun.