Decorarea camerei adolescentului: 5 trucuri practice
Amenajarea camerei unui adolescent este o sarcină ceva mai dificilă decât pare la prima vedere. Și asta deoarece, pe lângă numeroasele obiecte de care acesta are nevoie în mod curent, în decorare intervin în mod semnificativ și gusturile personale ale celui în cauză, care pot fi variate sau în permanentă schimbare.
Cu toate acestea, decorarea camerei copilului tău poate deveni o adevărată distracție dacă ții cont de vârsta, pasiunile și preferințele sale, și mai ales, dacă îl implici și pe el în această activitate! Iată cinci trucuri practice de care să țineți cont.
- Alegeți împreună gama de culori
Camera unui adolescent, locul unde el își petrece o bună parte din timp, trebuie să îmbine aspectele practice cu cele legate de personalitatea și preferințele sale. Din acest motiv, este important să ții cont de dorințele și imaginația sa, iar el să poată să aibă un cuvânt de spus în amenajare.
Alegeți împreună gama de culori, dar și decorațiunile pe care tânărul dorește să le aibă în cameră. Deși nu este o regulă, fetele preferă în general un decor mai simplu, în nuanțe și culori deschise sau pastelate, iar băieții, tonurile mai intense și decorațiuni mai accentuate. Poți folosi însă nuanțele deschise sau neutre pentru mobilier și pereți, și cele mai intense pentru jucăriile, pernele, textilele și cearceafurile cu elastic de pat care îi decorează camera.
- Folosește mobilier modular
Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când aranjezi camera unui adolescent este legată de amenajarea ergonomică a spațiului. Cea mai utilă soluție la care să apelezi în acest sens este să folosești mobilier modular, care poate fi schimbat și modificat diferit pe măsură ce copilul crește și nevoile acestuia se schimbă.
Cu toate acestea, camera unui adolescent poate fi decorată și cu piese de mobilă cu aspect deosebit. Un astfel de obiect, potrivit în special pentru băieți, este de exemplu un cadru de pat sub forma unei mașini de curse și colorat în culori tari, ale echipei sale preferate.
- Ține cont de hobby-urile și pasiunile copilului tău
Copilul tău este pasionat de sport și mișcare, sau este un tânăr studios ce preferă compania cărților și a muzicii bune? Este important ca în amenajare și în alegerea decorațiunilor să ții cont de aceste aspecte, iar universul camerei sale să reflecte acest lucru.
Pentru a crea cadrul preferat pentru el, până la 10-12 ani, poți să alegi decorațiunile și accesoriile din desenele sau filmele sale preferate astfel încât să-i creezi un univers de poveste din aceste lumi imaginare. Le poți adăuga fie ca stickere de perete, sau ca tapet cu imagini din filmele cu eroi sau cu prințese.
De la 13-14 ani în sus, el va fi tot mai interesat să-și etaleze pe pereți și pe mobilier obiecte ce îi reflectă pasiunile nou descoperite.
- Vârsta dictează culoarea
Pentru a crea atmosfera potrivită, în camera unui copil trebuie să mizezi pe un mix de accente și culori. E recomandat să începi amenajarea de la tonuri neutre pentru mobilă și pereți, și să adaugi ulterior accentele prin intermediul decorațiunilor. O altă variantă la care poți apela este să accentuezi doar unul dintre pereți cu ceva mai intens, de exemplu roșu, galben deschis sau chiar verde. Acest lucru îl poate ajuta și pe el să fie mai concentrat pe anumite activități, ori să-și stimuleze imaginația și creativitatea.
Este recomandat însă să lucrezi cu maximum 3 culori diferite, pe care să le combini în așa fel încât să obții un echilibru vizual și cromatic. Ține cont și de faptul că un decor monoton nu este neapărat pe placul copiilor, iar în acest caz, este important să ”rupi” monotonia cu accesorii atent alese, care să creeze accente de culoare: un tablou vesel pe pereți, un lampadar colorat, un covor cu design haios.
- Etalează trofeele și diplomele
Chiar dacă nu a reușit performanțe sportive deosebite până la o anumită vârstă, este bine să încurajezi și să stimulezi dorința de reușită și succes a copilului tău și să-i pui în evidență orice rezultat obținut.
Atunci când e adolescent, el va dori să-și expună trofeele de la învățătură sau sport pe etajerele din camera sa, chiar și pentru perioade scurte. În plus, el va achiziționa, în timp, și câteva cărți, diplome sau obiecte preferate pe care va dori să le păstreze, de aceea nu uita de importanța unei etajere sau a unei mici biblioteci în camera sa.
Ține cont de recomandările de mai sus pentru a crea cel mai potrivit ambient pentru copilul tău aflat la vârsta adolescenței!