Ce este siropul de Agave?
- Siropul de agave provine din planta de agave, o planta suculenta care este originara din regiunile uscate din Mexic.
- Siropul de agave este format in principal din fructoza si putina glucoza, impreuna cu apa, precum si cantitati mici de alti carbohidrati, grasimi, polioli si vitamine si minerale.
- Zaharurile din siropul de agave cuprind aproximativ 80% fructoza si 20% glucoza.
- Datorita concentratiei sale ridicate de fructoza, siropul de agave este mai dulce decat zaharul de masa si are un impact mai mic asupra nivelului de glucoza din sange.
- Us Food and Drug Administration a stabilit cerinte specifice de etichetare pentru informatiile nutritionale pentru zaharurile cu un singur ingredient, cum ar fi siropul de agave pure, mierea si siropul de artar.
- Siropul de agave nu este mai sanatos decat alte zaharuri, dar exista unele diferente care il fac o optiune atractiva pentru unii.
Zaharurile vin in multe forme diferite, inclusiv siropuri precum siropul de porumb si siropul de artar, care sunt indulcitori lichizi vascosi. Un tip de sirop care a devenit recent mai familiar consumatorilor este siropul de agave. Stiintific vorbind, siropul de agave este un tip de carbohidrati, constand in principal din zaharuri simple (monozaharide) fructoza si glucoza.
De unde provine siropul de agave?
Siropul de agave provine din planta de agave, o planta suculenta care este originara din regiunile uscate din Mexic. Provine in principal din doua soiuri de agave: albastru si salmian. Agava albastru este, de asemenea, renumit pentru utilizarea sa in tequila de luare (a se vedea numele sau stiintific, Agave tequilana).
Planta de agave contine inulina, o polizaharida nepatica, indigesta solubila in apa, precum si alti carbohidrati si zaharuri. Siropul de agave rezulta din recoltarea si prelucrarea miezului plantei de agave (care seamana cu un ananas si este cunoscut sub numele de „ananas”) printr-o secventa de incalzire, stoarcere, filtrare si evaporare care produce in cele din urma indulcitorul lichid. Vezi aici sirop de agave.
Siropul agave este considerat un zahar natural sau adaugat?
La fel ca siropul de artar pur si mierea, siropul de agave este considerat un zahar adaugat atunci cand este consumat singur, atunci cand este adaugat in alimente sau bauturi sau atunci cand este inclus ca ingredient in alimente sau bauturi.
Desi siropul de agave pure contine zaharuri naturale si nu se adauga zaharuri in timpul productiei, consumul de sirop de agave aduce calorii suplimentare in dieta fara a furniza nutrienti, dandu-i eticheta „zahar adaugat”.
Cerintele pentru modul in care zaharurile sunt etichetate pe etichetele de siguranta alimentara din SUA incearca sa abordeze aceasta nuanta. Potrivit Us Food and Drug Administration, zaharuri single-ingredient, cum ar fi sirop de agave pur, miere, si sirop de artar, nu sunt obligate sa declare continutul lor de zahar ca „zaharuri adaugate.”
In schimb, zaharurile lor pot fi enumerate ca „Zaharuri totale.” Cu toate acestea, un simbol „†” ar trebui sa apara langa valoarea zilnica procentuala (DV) pe eticheta. Siropul este folosit adesea ca atare, sau la pregatirea unor anumitor deserturi.